ÓpusztaszerKecskeméthez közeli település Ópusztaszer, amely fontos látványosságokkal rendelkezik.

Ópusztaszer nevét 1200 körül már említi Anonymus írásában, viszont ez kétes információ lehet. Ennél kissé hitelesebb lehet az az állítás, mely szerint Ond vezér és fia itt telepedett le, és itt építette fel később monostorát a Bár-Kalán nemzetség. 1318-ban Károly Róbert is itt tartózkodott Sövényházán, amely elnevezést 1348-ban már említi egy oklevél. Későbbi emlékben mezővárosként említik.

Ópusztaszer hazai és világviszonylatban is ismertnek számít. A Rotunda, amely egy látogatóközpont, amely a magyarok bejövetelét mutatja be festményeken, illetve interaktív kiállítás keretében. Itt kaptak helyet a Csete jurták, amelyek kialakításukban hasonlítanak a jurtákhoz, kiállításokat találunk bennük, illetve az egyik kápolnaként szolgál. Munkavállalókat is várják.

Itt üzemel az ország egyik legkiterjedtebb szabadtéri múzeuma, skanzen, amely bemutatja a Dél-Alföldi parasztság és tanyavilág életét, mindennapjait. Ez egy élő skanzen, hétvégente megkóstolhatunk kemencés ételeket, de találkozhatunk a múlt korok jellegzetes figuráival, juhásszal, csendőrrel. A részmunkaidős állás kecskemét weboldalon könnyedén találhatunk kecskeméten és vonzáskörzetében munkalehetőséget.